Zoek
Sluit dit zoekvak.
Neem direct contact op met
Van Vliet Zitcomfort
Contact »
Bekijk de collectie van
Farstrup »
Ga naar de collectie van
Stordal »
Bezoek onze showroom
Route »

Klachten over uw gezondheid

en aandoeningen die te maken hebben met langdurig zitten en opstaan

Pijn bij het zitten

Als zit-experts komen we dagelijks in aanraking met een grote verscheidenheid aan pijnklachten bij het zitten. De rug word tijdens het zitten flink belast dus daar zijn logischerwijs ook veel klachten te vinden, voorkomend uit allerlei situaties. Langdurig (verkeerd) zitten is natuurlijk een boosdoener, maar ook o.a. ook langdurig staan of overbelasting liggen vaak ten grondslag aan rugpijn tijdens het zitten. Naast rugpijn zijn er nog veel andere klachten en ongemakken die zich kunnen aandienen tijdens het zitten. Veelal  licht de oorzaak van de pijn bij onderliggend lijden of een aandoening die het zitten bemoeilijkt. Iedere casus & zoektocht naar persoonlijk zitcomfort wordt natuurlijk individueel benaderd, daarnaast kunnen wij ons voorstellen dat het prettig is om op voorhand toch al meer informatie te hebben over onze mogelijkheden & zit-oplossingen in combinatie met verscheidene diagnoses of problematiek. Daarom vindt u op deze en onderliggende pagina’s uitgebreide informatie over verschillende klachten en aandoeningen die het zitten bemoeilijken met daarbij een stuk uitleg over hoe we u graag helpen de vaak pijnlijke effecten hiervan te bestrijden. 

Verkeerd zitten

Lekker onderuitgezakt in een bank of stoel kan voor een korte periode een comfortabel gevoel geven en de spieren ontspannen. Echter, op de lange termijn wordt onder andere de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom niet goed ondersteund waardoor tal van klachten kunnen ontstaan

download

Goed zitten

De basis van goed zitten begint bij de juiste ondersteuning. Maatwerk gecombineerd met de juiste verstelmogelijkheden zoals een kantelfunctie waarbij zitting en rugleuning gelijktijdig naar achteren kunnen bewegen is daarbij de basis in al onze fauteuils. 

Veel voorkomende klachten bij zitten en opstaan

Lijst van klachten en aandoeningen inclusief uitgebreide uitleg

Rugklachten

Rugpijn komt bij 80% van de volwassenen voor in meer of mindere mate en is in maar 5% van de gevallen een specifiek probleem, bij de overige 95% praten we over aspecifieke rugklachten, wat zoveel betekend als dat het stellen van een specifieke diagnose vaak niet zinvol of noodzakelijk is omdat er geen verschillende behandelmethoden beschikbaar zijn. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de juiste houding tijdens het ontspannen niet kan leiden tot minder klachten. Vaak kan een goede fauteuil op maat met kantelverstelling soelaas bieden, maar het kan ook zijn dat een meer persoonlijke aanpassing aan de rugleuning of zitting u beter ondersteund. Meer over rugklachten

Ader en zenuwafknellingen

Zeker bij veel zitten is het maatwerk van groot belang, wanneer de diepte of hoogte van een stoel of bank verkeerd is voor de bezitter resulteert dit vaak na enige tijd in een slapend gevoel in de benen. Als dit afknellen van de bloedvaten lang duurt kunnen er spataderen ontstaan en word een goede afvoer van vocht bemoeilijkt waardoor vochtophoping in o.a. de onderbenen ontstaat. Onze maatwerk-fauteuils beschikken over een kantelverstelling waarbij de benen op gelijke hoogte met het hart kunnen komen, deze “hartwagen-positie” zorgt ervoor dat het hart minder moeite hoeft te doen om het bloed rond te pompen waarbij een maximale vochtafvoer ontstaat.  Meer over aderafknellingen

Last van spijsvertering

Om de spijsvertering goed te laten verlopen hebben maag en darmen voldoende ruimte nodig, bij langdurig zitten is het daarbij van belang dat de houding meer verticaal is dan horizontaal. Een fauteuil waarbij de zitting en rugleuning gelijktijdig naar achteren kunnen “kantelen” zorgt ervoor dat deze houding gewaarborgd blijft, zelfs in een meer ontspannen/relax positie.

De Zitoplossing

Bovenstaande klachten zijn vaak goed te bestrijden door gebruik te maken van  een op maat gemaakte fauteuil met kantelfunctie zonder bijkomende bijzonderheden. Door op de video naast deze tekst te klikken krijgt een goed beeld van de basis verstelmogelijkheden die in al onze modellen verkrijgbaar zijn.

Last van uw gewrichten

Een slechte ondersteuning van het lichaam kan leiden tot spierpijn en last van gewrichten. Ook zittend verbruiken we veel energie, de spieren rondom onze wervelkolom zorgen ervoor dat we in een juiste positie gehouden worden, als we zitten met een bolle of niet goed ondersteunde wervelkolom verbruiken onze spieren dus meer energie dan noodzakelijk, wist u dat wanneer de wervelkolom goed in balans is u tot wel 30% meer energie overhoudt?

Weefselirritatie

Vaak spelen schuifkrachten bij het ontstaan van weefselirritatie een belangrijke rol. Een rugleuning die te schuin naar achteren staat zorgt voor wegzakken in het zitmeubel, net zoals een te diepe zitting. Wist u dat het overgrote deel van het zitmeubilair een zitdiepte heeft van 53cm of meer? Daarmee is er ruimte genoeg om lekker te liggen maar om goed ondersteunt te zitten is dit voor 80% van de Nederlanders veel te diep. U herkent weefselirritatie door een licht branderig gevoel waardoor u steeds wilt gaan verzitten.

Ademhalingsmoeilijkheden

Met name voor mensen die kortademig zijn of bijvoorbeeld astmatisch is een goede zithouding van groot belang. Bij onderuitgezakt zitten krijgen de longen namelijk minder ruimte waardoor een rustige ademhaling moeilijker is.

Vragen of opmerkingen over klachten bij zitten en opstaan?

Stel ze gerust aan onze vakmensen die dagelijks hulp bieden!

Wij zitten (en staan) voor u klaar met deskundig advies

Wij nemen graag de tijd voor u. Persoonlijk advies hoort bij ons vak en is altijd vrijblijvend, zowel in de winkel, telefonisch of aan huis mag u van ons eerlijk en deskundig advies verwachten. 

Neem vrijblijvend contact met ons op

Neem contact met ons op via telefoonnummer 0183-850 886 of stuur ons een mail via info@vanvlietzitcomfort.nl of het contact-formulier.