Search
Close this search box.
Neem direct contact op met
Van Vliet Zitcomfort
Contact »
Bekijk de collectie van
Farstrup »
Ga naar de collectie van
Stordal »
Bezoek onze showroom
Route »

Gezond zitten en gemakkelijk opstaan

Beter zitten en opstaan vanuit een sta-op-stoel

Zitten is het nieuwe roken

Het klinkt misschien raar, maar als we zitten, belasten we ons lichaam meer dan wanneer we bewegen. Weinig mensen staan daarbij stil. Het gevolg is dat we ook weinig aandacht aan onze zithouding schenken terwijl dat heel belangrijk is om lichamelijke klachten te voorkomen. Gemiddeld heeft iemand van 70 jaar maar liefst de helft van zijn of haar leven gezeten. En het aantal uren dat we zitten neemt alleen maar toe. We brengen steeds meer tijd zittend door. In de auto, op kantoor, aan tafel en een voortdurend groeiend aantal uren per dag voor de tv of achter de computer. Daarbij blijkt uit onderzoek dat maar liefst 80 tot 90% van de Nederlandse volwassenen verkeerd zit. Lichamelijke klachten die het gevolg zijn van al dat zitten liggen voortdurend op de loer. Zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd en aandacht voor gezond zitten wordt dan ook steeds belangrijker. 

Verkeerd zitten geeft lichamelijke klachten

Achterover hangen in een stoel of bank geeft voor de rug plaatselijk veel belasting. Dit komt doordat de natuurlijk s-vorm van de wervelkolom in die houding niet wordt ondersteund. Na een tijdje zitten kan dit leiden tot verschillende vervelende klachten. Denk daarbij aan rugklachten, spierpijn, last van de gewrichten en zenuw- of aderafknellingen. Maar ook huid- en weefselirritatie, spijsverteringsproblemen en zelfs ademhalingsmoeilijkheden komen regelmatig voor. Daarnaast maakt deze houding het lastig om uit de stoel of bank op te staan. Dat geldt helemaal als bewegen moeilijk voor u is. In die situatie is enkel aandacht voor een gezonde zithouding ook niet meer voldoende. Dan is het ook van belang om een zitmeubel te kiezen dat helemaal past bij uw lichaamsbouw en dat uw zithouding optimaal ondersteunt. Een stoel bijvoorbeeld die u eventueel ook ondersteunt bij het opstaan. Ideaal is dan een sta-op-stoel. Daarmee wordt zitten weer genieten!

Juiste zithoogte

Juiste zitdiepte

Juiste armleuninghoogte

Juiste lendensteun

Juiste zithoek

Sta-op-stoelen

Kies een sta-op-stoel met de juiste verstelmogelijkheden

Behalve een sta-op-stoel kiezen die helemaal op maat past bij uw lichaamsbouw, kunt u nog meer doen om lichamelijke klachten te voorkomen. Namelijk een sta-op-stoel uitzoeken die uitgerust is met de juiste verstelmogelijkheden. Daarmee kunt u uw zithouding veranderen als dat nodig is, wat kan bijdragen aan het voorkomen van veel lichamelijk klachten. Bij de aanschaf van een verstelbare sta-op-stoel is het van groot belang dat de verstelbewegingen de natuurlijke biomechanische draaipunten van het lichaam volgen. Belangrijk zijn de verstelling van de beenondersteuning, de juiste relaxverstellingen en de opstabeweging. Een ergonomische sta-op-stoel van Van Vliet Zitcomfort beschikt altijd over de juiste verstelmogelijkheden. Op basis van wetenschappelijk onderzoek weten we ook hoe het lichaam in zithouding het best ondersteund kan worden. Voor elke gebruiker gelden deze vijf basisvoorwaarden waaraan een stoel moet voldoen: 

Voordelen van sta-op-stoelen met kantelsysteem

Naast een juiste ondersteuning van uw lichaam bieden sta-op-stoelen met een kantelsysteem nog extra mogelijkheden om lichamelijke klachten voorkomen. De sta-op-stoelen van Van Vliet Zit Comfort zijn allemaal voorzien van zo’n kantelsysteem. Het systeem zorgt ervoor dat de zitting en rugleuning van de stoel gelijktijdig in een rustige beweging naar achteren kantelen totdat u zich in een relaxpositie bevindt. Het grote belang hiervan is dat u in de originele houding blijft zitten waardoor een verantwoorde zit gewaarborgd blijft. Deze manier van zitten helpt extra om klachten in de rug te verminderen en de bloeddoorstroming te bevorderen. Een mooie bijkomstigheid van deze houding is dat u met de juiste ondersteuning in de nek recht voorruit blijft kijken. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld heerlijk ontspannen naar de televisie kijken. 

Wilt u meer weten over alle zit-oplossingen die wij in huis hebben? Bezoek dan onze showroom of maak een afspraak voor een vrijblijvend advies bij u aan huis. U vindt onze contactgegevens en het adres op de contactpagina.